V uplynulém týdnu předala Jana Komrsková, 1. místostarostka Prahy 10 magistrátu soubor Zásadních připomínek k návrhu Metropolitního plánu, které schválilo naprostou většinou hlasů zastupitelstvo městské části na svém jednání 27.6.2022.

** Co je Metropolitní plán?

Metropolitní plán je připravovaný nový územní plán sídelního útvaru hl. m. Prahy, pořizovaný od roku 2013.

Zásadními tématy budoucího rozvoje MČ ve vztahu k Metropolitnímu plánu (a nejen k němu) jsou:

• Transformační území Bohdalec – Slatiny – Brownfield Strašnice<br /> Připomínky k transformačnímu území Bohdalec – Slatiny jsou koncipovány v souladu s urbanistickou studií Bohdalec – Slatiny – Brownfield Strašnice (2019), kterou dne 16. 12. 2019 schválilo Zastupitelstvo MČ Praha 10 (usn. číslo 13/3/2019) a současně uložilo Radě MČ Praha 10 zohledňovat ve svých rozhodnutích týkajících se připomínkování Metropolitního plánu v procesu projednávání, ve smyslu §50 zákona č. 183/2006 Sb., zákon o územním plánování a stavebním řádu, v platném znění (stavební zákon), a při rozhodováních týkajících se územního rozvoje městské části Praha 10.
  • Malešická průmyslová oblast<br /> Připomínky k Malešické průmyslové oblasti vycházejí z dlouhodobé strategie MČ Praha 10 o urbanizaci tohoto území a jeho budoucí transformaci v novou městskou čtvrť s částečně obytným využitím.

Zastupitelé jednoznačně deklarovali napříč politickým spektrem shodu na odborně připravených připomínkách, které řeší např.:

• pěší prostupy v území,
  • budoucí rozvoj oblastí Slatin,
  • Malešické průmyslové oblasti,
  • ochranu přírodního charakteru Trojmezí,
  • nové stezky,
  • veřejnou vybavenost.Tato shoda je podle nás zárukou konzistentního postoje i v následujících čtyřech letech, které odstartují po zářijových komunálních volbách.<br /> Kompletní materiál předložený Zastupitelstvu MČ Praha 10 je k dispozici zde.