** Místostarostka Prahy 10 – Olga Koumarová (ODS) rezignovala na funkci členky Rady MČ Praha 10 i na mandát zastupitelky. V zastupitelstvu tak definitivně končí. Hovoří se o „bouřlivém“ odchodu.

„Místostarostka pro investice do školských objektů a rozpočet byla dlouhodobě terčem kritiky našich zastupitelů. Její působení je spojeno s celou řadou manipulací a pochybných smluv, na které bylo podáno i trestní oznámení,“ říká náš zastupitel Petr Beneš. Např.:

Protiprávní manipulace s položkami v rozpočtu ve výši několika desítek milionů korun.

Snaha o zjednání nepovolené výhody při zadávání veřejné zakázky.

Neochota či neschopnost reagovat na dotazy zastupitelů.

Personální rozvrat ekonomického odboru úřadu.

Neoblomná vůle hledat cestu, jak společnostem okolo lobbisty Tomáše Hrdličky zaplatit domnělou kompenzaci za výstavbu MŠ Bajkalská ve výši cca 16 milionů korun.

Neschopnost rozeznat, zda je v rozpočtu zahrnuto 250 mil. kontribucí od developerů či nikoliv.

Bezprecedentní selhání při projednávání návrhu rozpočtu, kdy rozdíl v řádu milionů a miliard není rozdíl.

Opakované opravování velkého množství chyb v překládaných materiálech.

Uvedený výčet pouze rámcově nastiňuje rok a čtvrt „práce“ Olgy Koumarové v pozici místostarostky pro oblast financí a rozpočtu.

Piráti opakovaně na nedostatky paní Koumarové upozorňovali, opakovaně pomáhali její excesy na jednání zastupitelstva opravovat. Piráti dokonce v srpnu 2023 podali trestní oznámení, aby zabránili vyvedení 16 milionů ve formě vícenákladů u stavby MŠ Bajkalská v rámci rozhodčího řízení (arbitráže), tedy procesu, který je pro veřejnou správu zcela nevhodný, jak dokládá příklad tunelu Blanka z neblahé éry primátora Béma. Mimochodem, stejný člověk, který za Prahu projel tunel Blanka, měl ve sporu o 16 milionů zastupovat i Prahu 10.

Vše má však svou mez, a i nám definitivně došla s neumětelstvím paní Koumarové trpělivost. Proto jsme doručili odd. rady a zastupitelstva MČ Praha 10 oficiální návrh na odvolání paní Koumarové z pozice místostarostky městské části Praha 10.

S ohledem na neutěšené působení paní Koumarové jsme měli důvodnou obavu, že její setrvání ve funkci místostarostky je pro Prahu 10 spojeno s neúměrnými riziky. Paní Koumarová nejednala jako řádný hospodář.

Za pravdu našim obavám dávají i výstupy z mimořádné kontroly zaměřené na zadávání veřejných zakázek malého rozsahu vedené ÚMČ Praha 10 na základě Příkazu tajemnice úřadu.

O to více nás rezignace paní Koumarové těší.

Olga Koumarová měla v gesci také investice do budov ZŠ. V kontextu nastíněných skutečností patrně není náhoda, že slibovaný termín otevření rekonstruované ZŠ V Olšinách k 1. září 2024 nebude dodržen. Stavba naopak vykazuje opakované vícenáklady. Fakt, že zásadní činnosti technického dozoru stavby a BOZP vykonávaly Prahou 10 neschválené osoby, o čemž místostarostka Koumarová věděla nebo měla vědět, patrně již nijak nepřekvapí.